Maartje Strik (november 2016)

Deze ‘miniaturen’ zijn geïnspireerd op mijn pasteltekeningen en schilderijen. Ik maak een collage door uit de prentbriefkaarten en boekjes van mijn werk delen te knippen en ze op een stuk mdf te plakken. Vervolgens laat ik me leiden door wat er gebeurt op die 15 x 15 cm. Uit dat oudere beeld ontstaat zo een nieuw beeld, doordat ik ze beschilder en beteken en door er met zelfgemaakte linoleum-stempels op te drukken.

Ik streef ernaar om de verborgen aspecten van de werkelijkheid te laten zien.   De reactie van de mens op zichzelf en op de ander, op de wereld en op het verstrijken van de tijd, kortom, op het leven. Ook de geheimzinnige schoonheid van een bloem kan het onderwerp zijn.
Ik werk graag met contrasten, in figuurlijke zin door de combinaties van beeldelementen, in letterlijke zin door het gebruik van verschillende  technieken in hetzelfde beeld. En figuratie staat naast geabstraheerde vormen, dit geldt voor al mijn technieken.

Mijn thema is de reactie van de mens op zichzelf en op de ander, op de wereld en op het verstrijken van de tijd, kortom, op het leven. Ook de geheimzinnige schoonheid van een bloem kan het onderwerp zijn. Natuur is een grote inspiratiebron.
Ik wil graag een beetje ontregelen door de kijker op het verkeerde been te zetten of door vragen op te roepen: waar kijk ik eigenlijk naar, wat wordt hier gezegd. Deze interactie tussen kijker en werk is spannend, en in feite ga ik via het werk een dialoog aan met de kijker… als die even de tijd neemt.