Maartje Strik (juli 2014)

In de schilderijen en tekeningen van Maartje Strik geven ogenschijnlijk kwetsbare figuren op bizarre wijze iets prijs van hun innerlijk. De dromerige scènes verbeelden de reactie van de mens op zichzelf en op de ander, op de wereld en op het verstrijken van de tijd, kortom, op het leven.
Het werk daagt de toeschouwer uit om te doorgronden wat er ‘gezegd’ wordt. Die dialoog tussen het werk aan de ene kant en de kijker aan de andere is een spannende, de schilderijen en pastels lijken je aan het denken te willen zetten: wat wordt hier verteld, waar kijk ik eigenlijk naar?
Hiervoor gebruikt Maartje Strik beelden van de nacht, de stilte, de droom, de eenzaamheid, de natuur. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar, niet gestuurd, maar associatief ontstaan op het doek en het papier.
Organische vormen en structuren worden verbonden met mensfiguren, landschappen, bloemen en vogels. Figuratie naast geabstraheerde vormen, dikgeschilderde delen naast dunne verflagen, velden van kleur.
Inspiratiebronnen: natuur, literatuur, muziek. Technieken: olieverfschilderijen, pasteltekeningen, litho’s, lino’s en gemengde technieken.
Zij geeft teken- en schilderlessen in haar atelier. Daarnaast neemt Maartje Strik portretopdrachten aan: mensen en dieren. Woont en werkt in Amsterdam.