Frans Mossou (januari 2019)

Vanaf de jaren zestig maak ik lichtprenten en lichtobjecten. Uitgangspunten hierbij zijn ruimte, tijd, licht en materie.

In mijn werk komen licht en materie als beeldmiddel polair tegenover elkaar te staan en worden ruimte en tijd vanuit een nieuw perspectief tot uitdrukking gebracht.

Vanuit de series lichtprenten, in de vorm van blinddrukken en de series spiegelobjecten van verchroomd messing, wordt het licht als plastisch beeldmiddel teruggedrongen, vrijgemaakt en in de vorm lichtlijnen en lichtvlakken tot uitdrukking gebracht.

In de jaren zeventig volgen series kinetische lichtobjecten van zwart kunststof en kunstlicht, waarbij lichtlijnen vanuit het object, kinetisch vlakke en ruimtelijke aspecten, afwisselend tot uitdrukking worden gebracht. Vanuit deze objecten volgen later de series licht-donkerprenten in de vorm van zeefdrukken op papier en paneel.

Vanuit de kinetische lichtobjecten volgen series vrijstaande en liggende lichtobjecten, waarbij de lichtlijnen via plexiglasplaten buiten het object worden aangebracht als beeldtegenstelling. Bij sommige lichtobjecten komt deze beeldtegenstelling tot uitdrukking. d.m.v. lichtvlakken.

In de jaren tachtig volgen series schaduwobjecten van hout en lood en werken op doek.

Deze schaduwobjecten vormen de basis voor de polaire lichtobjecten van de jaren negentig. Bij deze lichtobjecten, bestaande uit zwarte vlakken met lichtlijnen van neonlicht als beeldtegenstelling, komen voorgaande ontwikkelingen samen te vallen.

De basis van mijn werk werd gelegd in de jaren vijftig vanuit mijn grafisch werk en werd vanaf de jaren zestig verder tot ontwikkeling gebracht en uitgewerkt.

Frans Mossou
November 2018