Frans Mossou (december 2016)

Vanaf de jaren zestig maakt Frans Mossou lichtprenten en lichtobjecten. Uitgangspunten zijn ruimte, tijd, licht en materie.
In zijn werk komen licht en materie polair als beeld­middel tegenover elkaar te staan en worden ruimte en tijd vanuit een nieuw perspectief tot uitdrukking gebracht.
De series lichtprenten in de vorm van blinddrukken vormen een combinatie met de series spiegelobjecten van verchroomd messing.
Bij de lichtprenten en spiegelobjecten wordt het licht als plastisch beeldmiddel teruggedrongen en als zelfstandig beeldmiddel op directe en concrete wijze in de vorm van lichtlijnen en lichtvlakken tot uitdrukking gebracht.
Hiermee werd de basis gelegd voor de series kinetische lichtobjecten van zwarte kunststof en kunstlicht van de jaren zeventig en de series licht-en-donkerprenten in de vorm van zeefdrukken op papier en paneel.
In de jaren tachtig volgen series schaduwobjecten in de vorm van hout en lood en werken op doek.
Deze schaduwobjecten vormen de basis voor de polaire lichtobjecten van de jaren negentig. In deze polaire lichtobjecten, bestaande uit zwarte vlakken en met lichtlijnen van het kunstlicht als beeldtegenstelling, komen voorgaande ontwikkelingen samen te vallen.
De basis van zijn werk werd gelegd in de jaren vijftig en vanaf de jaren zestig verder ontwikkeld en uitgewerkt. In zijn werk worden ruimte, tijd, licht en materie op directe en concrete wijze tot uitdrukkingen gebracht.